Polyurethaan Gietvloer – PU-vloer

Er zijn aantal verschillende soorten materialen welke gebruikt kunnen worden voor de gietvloer. De meest bekende gietvloer voor in een woning is de polyurethaan gietvloer of PU-vloer. Deze dunne vloer van 2-4 mm is ideaal voor in een woning, showroom of kantoor. Dit vanwege de elastische eigenschappen en dat deze vloer minder of zelfs helemaal niet verkleurt.

polyurethaan gietvloer

Bron: Kollenhof vloeren

Aromatische Gietvloer – Vergelende en verkleurende Polyurethaan gietvloer

De aromatische polyurethaan gietvloer heeft een andere samenstelling qua atomen en moleculen dan een alifatische gietvloer. Hierdoor is de vloer van zichzelf gevoelig voor verkleuring. De gietvloer zal dus ook gaan vergelen door UV licht.
Een gietvloer wordt opgebouwd uit meerdere lagen, hierdoor is het mogelijk om met een zeer goede laklaag in kleur of transparant met UV bescherming verkleuring tegen te gaan. Hou er rekening mee dat een UV-Beschermlaag werkt als een zonnebrandcrème en dus op termijn werking zal verliezen.  
Advies is om na 5 tot 10 jaar de laklaag (toplaag) opnieuw te laten doen. Dit kost circa 2 dagen om schuren, lakken en drogen. Een aromatische gietvloer is vaak iets goedkoper per m2 en is een prima optie als u vaker van kleur wilt verwisselen, er geen UV-licht binnenkomt of als verkleuring minder van belang is.

Onbehandelde (geen laklaag) aromatische en epoxy gietvloeren zullen afhankelijk van de mate van zonlicht en kleur binnen 2-5 jaar een grove mate van vergeling laten zien.

verkleurde gietvloer - gietvloer-prijs

Bron: Creative Floors

Alifatische Polyurethaan – Niet-Vergelende UV bestendige Gietvloer

De alifatische gietvloer is een niet verkleurende of niet-vergelende gietvloer. De moleculaire samenstelling is zo ontwikkeld dat de pigment kleuren en de kunststof zelf niet verkleuren of vergelen. Hierdoor is deze vloer vaak net wat duurder per M2 in prijs voor de gietvloer dan een aromatische of epoxy gietvloer.
De kwaliteit is daarbij natuurlijk ook hoger doordat er op lange termijn geen verkleuring optreedt. Er wordt echter altijd aangeraden om ook de laklaag in uv-bestendige vorm aan te brengen. Voor gebruik in woningen is de alifatische polyurethaan gietvloer de meest aangeraden gietvloer.  Vergelijk daarom offertes altijd ook op het type polyurethaan welke wordt aangeboden.

Hardheid, scheuroverbruggend en krasvorming

Polyurethaan gietvloeren kunnen naast mate van verkleuring door het type van PU of PUR. Ook erg verschillen in hardheid. Dit wordt vaak weergegeven als shore hardheid waarin de druksterkte en flexibiliteit (scheuroverbrugging) kunnen worden vergeleken. Een test die jezelf erg makkelijk kunt doen om flexibiliteit te testen is door met uw nagel of een muntje in de vloer of de staal te duwen. Als dit vrij gemakkelijk gaat, dan heeft u te maken met een flexibele vloer die juist minder last heeft van krasvorming en werking van de vloer kan weerstaan. Ook loopt dit heerlijk op bloten voeten. Lukt dit helemaal niet? Dan heeft u te maken met een harde polyurethaan die juist minder kan opvangen qua scheurvorming en krasvorming. Ook dit type vloer is nog steeds erg prima om op te wonen en is vaak beter dan een epoxy vloer.

Kom meer te weten over de andere vloeren:
– Cementgebonden betonlook gietvloer
Epoxy gietvloer en epoxy vloercoating
– 
Troffelvloer en grindvloer

Meer weten over >> gietvloer prijzen