Epoxy gietvloer en vloercoatings
De epoxy gietvloer wordt voornamelijk gebruikt in commerciële of industriële ruimten zoals een winkel, bedrijfspand, magazijn, ziekenhuizen en echt de zware industrie (chemie, automotive en laboratoria). Dit omdat de epoxyvloeren vanwege haar eigenschappen juist zeer bestendig is tegen chemische invloeden, vloeistofdichtheid en thermische bestendigheid. Toch kan de epoxyvloer ook gewoon in een woning worden aangebracht. Het was dan ook de epoxyvloer die meer dan 35 jaar geleden als eerst in zeer moderne woningen werd aangebracht (PU was hier nog klaar voor).
Verschil epoxy gietvloer en epoxy coating
Het verschil tussen een epoxy gietvloer en een epoxy coating zit in de dikte van het vloersysteem. Een gietvloer bestaat uit een onderlaag (epoxy met bindmiddel) waardoor kleine onregelmatigheden in de ondervloer worden geëgaliseerd, en het uiteindelijke resultaat strakker en iets dikker is. Een epoxy gietvloer is dus van dezelfde dikte als een polyurethaan gietvloer en 2-3 mm dik. Een epoxy vloercoating is eigenlijk alleen de epoxy laag zonder de egalisatievloer en daardoor maar 1 mm dik. Je kunt het zien als een goede verflaag van de vloer. Beide kunnen wel worden afgelakt met matte, half matte of glanzende lak.
Epoxy gietvloer woning
Een epoxy gietvloer in een woning wordt tegenwoordig minder vaak toegepast dan vroeger omdat de eigenschappen van polyurethaan net wat beter geschikt zijn voor woningen. Redenen om het toch te doen; 1) ruimte/kamer heeft weinig/geen zonlicht en dus verkleuring 2) naadloos karakter in bijvoorbeeld inbouwkast, kelder, garage, toilet kan worden doorgezet tegen lagere prijs per m2 3) lagere prijs per m2 in totaal voor de gietvloer.
Qua kleuren is net als bij polyurethaan eigenlijk alles mogelijk voor epoxyvloeren. De standaard RAL en NCS kleuren kunnen zowel in uni-kleur als duo-kleur worden aangebracht, en zelfs de laklaag kan ook in kleur worden aangebracht. Een combinatie van epoxy gietvloer met een PU-laklaag kan een verkleuring door UV-licht tegen gaan of sterk vertragen (zonnebrandcrème idee).
De epoxy gietvloer is van alle gietvloeren de sterkte in ‘shore hardheid’ en je kan er dus met gemak overheen rijden met een zware heftruck zonder dat er iets met de vloer gebeurt. Uiteraard rij je in de woning niet met een heftruck, maar je kan de vloer wel ideaal gebruiken voor de garage of kelder en hij kan dus tegen een stootje. Doordat de epoxyvloer zeer hard is, niet flexibel en naadloos kunnen er bij werking van de ondergrond zeer veel krachten vrij komen waardoor de gietvloer kan scheuren als de ondergrond ‘werkt’. Ook kunnen er door de harde laag kleine krasjes ontstaan in de laklaag en vloer doordat zand en kleine steentjes als schuurpapier werken.
Voor-en nadelen epoxy gietvloer
Voordelen epoxy gietvloer:
Anti-allergie, makkelijk in onderhoud, alle kleuren mogelijk, geschikt voor renovatie over tegels, maar 1-3 mm dik, kunststof neemt omgevingstemperatuur aan en is dus niet heel koud, kan in combinatie met andere vloeren in woning worden aangebracht, lagere prijs per m2 dan PU of cementgebonden gietvloeren.
Nadelen epoxy gietvloer:
Verkleuring door UV-licht, scheurvorming bij werking ondervloer, krasvorming meer dan bij polyurethaan, vloerverwarming kan problematisch zijn i.v.m. werking, geschikter voor industrie dan woning.
Kom meer te weten over de andere vloeren:
– Polyurethaan gietvloer
– Cementgebonden betonlook gietvloer
– Troffelvloeren en grindvloeren
Meer weten over >> gietvloer prijzen