Nadelen van een gietvloer

Geen enkele vloer is perfect en dus ook de gietvloer heeft nadelen. Bedenk dus goed waar jij veel waarde aan hecht in de perfecte vloer voor jou en voor de ruimte. Voor de meeste mensen winnen de voordelen van de mogelijke nadelen. Ook zijn nadelen vaak te voorkomen door rekening houden met het gebruik, juiste schoonmaakmiddelen en de materiaalkeuze.

Gietvloer Krassen – krasvorming

Ook gietvloeren krijgen na verloop krassen met name als ze intensief worden gebruikt. Het gebruikte materiaal is erg belangrijk hierin. Vaak kun je zeggen dat de meest harde vloeren ook het snelst krassen. Dit zijn vaak epoxy en goedkopere en hardere polyurethaan gietvloeren. De logica hierachter is dat een zachtere vloer net wat meer meegeeft en dus minder snel krassen geeft door bijvoorbeeld zand of kleine steentjes. Een ander belangrijk punt is dat lichtinval ervoor kan zorgen dat er op bepaalde momenten meer krasjes en oneffenheden zichtbaar zijn. Hou hier rekening mee met het opzetten van lampen en zonlicht dat binnenkomt.

Met name de cementgebonden gietvloer (betonlook) en beton cire met het uiterlijk van echt beton is juist wat gevoeliger voor krasvorming. Maar vaak is dit geen nadeel. Het hoort juist bij het type vloer en het levendige en industriële effect dat deze vloer mooi maakt.

Gietvloer nadeel - betonlook kleur

Een gietvloer voordeel of nadeel? Een betonlook effect zorgt voor een natuurlijke vlekvorming door het cement.

Scheuren in gietvloeren

Een gietvloer zelf scheurt eigenlijk niet, behoudens wanneer deze hechtend aan muren en dorpels is bevestigd. Het is vaak de ondervloer waar de gietvloer van 3 – 5 mm aan vast zit die beweegt en scheurt, waarna de vloer mee scheurt. Wanneer het gietvloersysteem zelf licht elastisch is (schraaplaag + gietvloer) is er minder kans op scheuren. In vergelijking met nadelen en scheuren van andere vloeren; een tegelvloer zou ook scheuren en een houtenvloer gaat kieren. Echter door het super vlakke en vaak kleur egale oppervlakte van de gietvloer is een scheur veel zichtbaarder en vervelender. Belangrijk is dat in de voorbereiding (ondervloer) rekening wordt gehouden met mogelijke scheurvorming en vochtpercentages.

Nieuwe woningen hebben vaak door de hoeveelheid vocht tijdens bouw om te krimpen op uit te zetten waardoor scheuren kunnen ontstaan in muren, ondervloeren en uiteindelijke top gietvloer. Zorg ervoor dat je tijdens de bouw rekening houdt met wanneer de gietvloer geplaatst gaat worden en de vloer zo veel mogelijk heeft kunnen drogen.

Gietvloer nadelen

Scheur zichtbaar in gietvloer door werking ondervloer

Wil je de gietvloer vernieuwen? Dat kan! Zo verdwijnen krassen en scheuren! Bekijk voor meer informatie deze 2 websites:

–> CreativeFloors Gietvloeren

–> DRT Gietvloeren – Service en Onderhoud

Spoorvorming van lopen en stoelen schuiven

Na zeer intensief gebruik over een langere periode (langer dan 10 jaar) kan het voorkomen dat de bovenste laklaag dusdanig beschadigd raakt door loopsporen (zand schuurt) en door schuiven van stoelen zonder beschermdopjes of vilt. Je zult dan intensieve krasvorming op een kleine plek zien, oftewel plaatselijke slijtage. Gelukkig is het vrij makkelijk op te lossen door het aanbrengen van een nieuwe laklaag. Eerst wordt de huidige gietvloer intensief gereinigd en licht opgeschuurd (hechting creëren) waarna in 1 tot 2 dagen een nieuwe laklaag wordt aangebracht. Dit kan in kleur of transparant en kan vaak door de originele leverancier of een nieuwe gietvloerleverancier gedaan worden. Voorkomen van spoorvorming kun je door een goede inloopmat aan te schaffen, regelmatig schoonmaken (stofzuigen met zachte borstel) en plaatsen van beschermdopjes onder meubels en stoelen. (Bestel hier uw vloerbeschermers)

Nadeel: Verkleuring of vergeling van gietvloer

Een van de grootste klachten en nadelen van de gietvloer is verkleuring door zonlicht of beter gezegd UV-straling. Helaas komt het nog te vaak voor dat een gietvloer wordt verkocht als niet verkleurend maar dat na 4 tot 5 jaar in de zon er toch een vergeling (bij lichte vloeren) of verkleuring heeft plaatsgevonden.
Vaak is dit een aromatische of een epoxy gietvloer geweest met een UV-bestendige laklaag. Een laklaag moet je echter zien als een zonnebrandcrème, na langere periode is werking verminderd en treedt alsnog verkleuring op. Doordat meubels, inloopmatten en bepaalde gedeelten in je woning totaal geen licht krijgen, zullen die plekken de originele kleur behouden. Na verandering van je interieur zul je hier dus een last van hebben, en het trekt helaas ook niet snel bij. Een oplossing is kiezen voor de iets duurdere alifatische polyurethaan gietvloer in combinatie met een UV-bestendige laklaag. Of na 5 – 7 jaar een nieuwe laklaag aanbrengen in kleur (alleen voor 1 kleur gietvloer en niet voor betonlook) bij aromatische gietvloeren.  Het voordeel van de 2e optie is dat je dan ook direct weer een egale vloer hebt. Nadeel is echter de totaal prijs en dat je hele woning/ruimte leeg moet voor 2-3 dagen.

verkleurde gietvloer - gietvloer-prijs

Bron: Creative Floors

Strepen, vlekvorming en onderhoud van gietvloer

Een gietvloer is strak, naadloos en vaak uitgevoerd in 1 mooie en vaak lichte kleur. Dit is het grootste voordeel van deze vloer. Een nadeel dat hieruit voorkomt is dat vuil zoals stof, haren en zand zeer goed zichtbaar zijn. Dit geldt ook voor streepvorming door zwarte rubber zolen. Het beste advies is om regelmatig schoon te maken zowel droog (stofwissen/zuigen) als nat om ingedroogd vuil zoals streepvorming of gekleurd opgedroogd water (na regen met natte schoenen naar binnenlopen). Hou rekening dat je dit altijd vetvrij doet dus geen olie geïmpregneerde stofdoeken of  echte zeep gebruiken. Er zijn speciale onderhoudsmiddelen die uw gietvloer perfect achterlaten. (Bestel hier uw onderhoudsmiddelen)

Laatste mogelijke nadeel – Vlekvorming Gietvloer
Als laatste is het belangrijk rekening te houden dat uw gietvloer een reactie aan kan gaan met tannines (looizuren), (natte) kleurstoffen en weekmakers. Dit zit o.a. in plastic tassen met opdruk, sommige rubber-en houtsoorten, en in de ondervloer van sommige matten en vloerkleden.
Belangrijk is dat uw een ondertapijt of onderzetter (houten meubels) gebruikt die tannine vrij is. Hiermee voorkom je vlekken op en in de gietvloer die niet meer te verwijderen zijn. Gietvloer vlek verwijderen gaat het makkelijkste met speciale gietvloerreiniger, wanneer de vlek dan nog niet verdwijnt, is het nodig om de vloer opnieuw te lakken in kleur.

Een gietvloer heeft gelukkig veel meer voordelen dan nadelen.

Lees hier meer over de voordelen van gietvloeren.

Meer weten over de prijsopbouw van een gietvloer? Dat lees je hier –> Prijzen Gietvloer

Of tips –>  over het kopen van een gietvloer