Gegoten vloer
Het woord ‘gietvloer’ geeft eigenlijk al aan dat het gaat om een gegoten vloer. In de praktijk zien we echter terug dat onder de noemer gietvloeren meer zit dan alleen de echt gegoten vloeren. Een goede definitie is dan ook: “een vloer op basis van kunststof of cement welke naadloos kan worden aangebracht door gieten of smeren.” Op die manier vallen bijvoorbeeld ook troffelvloeren of grindvloeren onder de noemer van gietvloeren omdat deze vloeren bestaan uit een mix van kunststofhars en zand of grind met een naadloos eindresultaat.
Gietvloer dikte
De gietvloer moet niet worden verward met een cementdekvloer of anhydrietvloer. Dit zijn namelijk dikke ondervloeren waar bijvoorbeeld ook vloerverwarming kan worden verwerkt terwijl de gietvloer een topvloer is waarop kan worden geleefd of gewerkt. Een gietvloer is daarom ook een dunne vloer die afhankelijk van het gebruikte materiaal 1.5 tot 7 mm dik of eigenlijk dun is.
Gietvloer voordelen en nadelen
Een aantal mooie en unieke voordelen van de gietvloer zijn natuurlijk het naadloze karakter, alle kleuren die mogelijk zijn en onderhoudsvriendelijkheid. Net als alle andere vloeren heeft ook een gietvloer nadelen. Denk hierbij aan krassen, strepen van schoenen, verkleuring (sommige types) en zelfs scheurvorming. Lees hier meer over de nadelen.
Gietvloer materiaal
Er zijn aantal verschillende soorten materialen welke gebruikt kunnen worden voor de gietvloer. De meest bekende gietvloer voor in een woning is de polyurethaan gietvloer of PU-vloer. Deze dunne vloer van 2-4 mm is ideaal voor in een woning, showroom of kantoor. Dit vanwege de elastische eigenschappen en dat deze vloer minder of zelfs helemaal niet verkleurd.
Lees meer over PU gietvloeren
De voorloper van de polyurethaan vloer is de epoxy gietvloer of epoxy coating. Deze dunne vloer is met name geschikt voor zware industrie omdat hij zeer sterk is en zelf heftrucks van duizenden kilo’s kan weerstaan met een dikte van 1 tot 4 mm. Nadelen van deze vloer zijn echter krasgevoeligheid, verkleuring en mogelijkheid tot scheuren bij beweging in de ondervloer (door vloerverwarming bijv).
Lees meer over epoxy gietvloeren
Een natuurlijke variant van de kunststofvloeren is de cementgebonden of betonlook gietvloer. Deze gietvloer is zoals de naam al aangeeft op basis van cement en wordt gepolijst tot een minimalistische maar natuurlijke vloer met mooie levendige en warme kleurnuances. Vaak is deze vloer iets dikker namelijk zo’n 5 tot 7 mm. Het leggen van deze vloer is echt specialisten werk met name door de vele bewerkingen die nodig zijn.
Lees meer over cementgebonden betonlook gietvloeren
Officieel geen gietvloer omdat deze vloer niet gegoten wordt maar juist gesmeerd. Echter door de naadloze en vloeistofdichte eigenschappen wordt deze vloer toch tot de gietvloer gerekend. Een troffelvloer is op basis van fijn zand en kunsthars en lijkt nog het meest op een normale gietvloer. De grindvloer is tegenwoordig minder populair en heeft vaak een iets grovere structuur en kan zowel met een open als gesloten toplaag worden geleverd.
Lees meer over troffelvloeren en grindvloeren